Pelerinaj de sărbătoarea Sf. Ștefan cel Mare la mănăstirile Marta și Maria și Noul-Neamț (15 iulie)

Pelerinajul este organizat cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova

Plecări:

15 Iulie

Programul Pelerinajului

Ziua 1

Plecarea din Chișinău la ora 07:00.

Participarea la Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea Sf. Binecredincios Voievod Ștefan cel Mare, la Mănăstirea Marta și Maria.

Biserica Sf. Ștefan cel Mare
Mănăstirea Marta și Maria

Manastirea Hagimus, inchinata Sfintelor femei mironosite Marta si Maria, surorile dreptului Lazar, este o manastire de maici din Republica Moldova.Manastirea Hagimus a fost intemeiata la inceputul secolului XX, de Preasfintitul Dorimedont. In anul 1997, preotul Andrei Cotruta, pe atunci inspector la Seminarul Teologic de la Noul Neamt, impresionat de frumusetea si pitorescul locului, si-a dorit sa inalte aici un locas monahal. Initial, aici a fost construita o biserica cu hramul Sfintele Marta si Maria, cateva chilii si o scoala, in care s-a deschis, in anul 1998, un Seminar Teologic pentru fete. Sprijinit de arhimandritul Dorimedont, care pe atunci era staret al Manastirii Chitcani, ajuns mai apoi episcop de Edinet si Briceni, la 26 mai deschide un schit al Manastirii Noul Neamt. In toamna aceluiasi an, acesta devine manastire, cu hramul Sfintele Femei Mironosite Marta si Maria. Parintele Andrei Cotruta este numit duhovnic al manastirii, iar egumena Eufrosinia, stareta a obstii.

Casa-Muzeu Alexei Mateevici din Zaim

După vizita Mănăstirii Marta și Maria, urmează o excursie la Casa-Muzeu Alexei Mateevici din Zaim.

Muzeul Alexei Mateevici din Zaim

Casa-muzeu a scriitorului și poetului Alexei Mateevici este situată în satul Zaim, Căușeni. Ea a fost fondată în 1988 pentru a comemora centenarul poetului. Deschiderea oficială, a casei-muzeu a avut loc 26 martie 1988 la 100 de ani de la ziua nașteri a lui Alexei Mateevici. Clădirea în care se află muzeul a fost construită de tatăl poetului, preotul Mihail Mateevici. În 1990, în curtea muzeului a fost ridicat monumentul poetului. Pe partea din față a muzeului este plasată o placă cu imaginea poetului.

Biserica din satul Zaim (biserica în care a slujit tatăl lui Alexei Mateevici).

Biserica din satul Zaim

Ne îndreptăm apoi spre Mănăstirea Noul Neamț.

Mănăstirea Noul Neamț

Despre Mănăstirea Noul Neamţ de la Chiţcani se spune că este „fiica Mănăstirii Neamţ din Carpaţii Moldovei vechi”. În perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, în urma secularizării averilor mănăstireşti si interzicerii slujbelor în limba slavonă, în vechea lavră a Neamţului s-au iscat nemulţumiri şi, ca urmare, în 1859, mai mulţi călugări, în frunte cu Andronic Popovici, au trecut Prutul, ajungînd la Chiţcani, unde se afla o moşie a mănăstirii. Părintele Andronic, împreună cu ieromonahul Teofan Cristea intervin la Arhiepiscopul Chișinăului, Antonie, pentru a construi o mănăstire de călugări pe moșia Chițcani - Copanca. În anul 1864, Sinodul de la Sankt Petersburg aprobă cererea ierarhului. Se înființează Mănăstirea Noul Neamț -Chițcani, cu hramul Înălțarea Domnului.

Întoarcerea în Chișinău 19:00 – 20:00.

Locații de top

Descrierea Locațiilor

Mănăstirea Marta și Maria

Mănăstirea Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria, din preajma satului Hagimus din raionul Căușeni, este un loc de închinare și liniște sufletească, vatră de spiritualitate și cultură ortodoxă. Mănăstirea are o istorie relativ nouă, care datează din 26 mai 1997. Sfântul locaș a fost fondat de către regretatul Episcop de Edineț și Briceni, Dorimedont (1961-2006).

Mănăstirea Noul Neamț

Mănăstirea Noul Neamţ se afla pe malul Nistrului. Aceasta este o mănăstire ortodoxă de călugări și este cel mai mare complex arhitectural religios din Moldova. Istoria acestei mănăstiri este strâns legată de mănăstirea Neamţ de peste Prut, care a fost unul din cele mai mari centre ale culturii medievale moldoveneşti. Despre Mănăstirea Noul-Neamț de la Chițcani se mai spune ca este succesoarea mănăstirii Neamț din Carpati.

Alte Pelerinaje

3 Aprilie