Pelerinaj la Mănăstirile Marta și Maria și Noul-Neamț

Pelerinajul este organizat cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova

Plecări:

Programul Pelerinajului

Ziua 1

Plecarea din Chișinău la ora 07:00.

Participarea la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Noul-Neamț.

Mănăstirea Noul Neamţ se afla pe malul Nistrului. Aceasta este o mănăstire ortodoxă de călugări și este cel mai mare complex arhitectural religios din Moldova.Istoria acestei manastiri este strîns legată de mănăstirea Neamţ de peste Prut, care a fost unul din cele mai mari centre ale culturii medievale moldoveneşti. Despre Mănăstirea Noul-Neamt de la Chitcani se mai spune ca este succesoarea mănăstirii Neamt din Carpati.În componenţa ansamblului mănăstirilor intră 4 edificii: biserica „Sfîntul Nicolae”, biserica „Înalţarea Crucii”, Catedrala „Înalţarea Domnului” (de vară), si biserica „Adormirii Maicii Domnului” (de iarnă).

Mănăstirea Marta și Maria.

Mănăstirea Marta și Maria

Mănăstirea Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria, din preajma satului Hagimus din raionul Căușeni, este un loc de închinare și liniște sufletească, vatră de spiritualitate și cultură ortodoxă. Mănăstirea are o istorie relativ nouă, care datează din 26 mai 1997. Sfântul locaș a fost fondat de către regretatul Episcop de Edineț și Briceni, Dorimedont (1961-2006), pe atunci starețul mănăstirii Noul-Neamț, Chițcani la propunerea inspectorului STC protoiereu Andrei, în prezent duhovnicul mănăstirii Marta și Maria – Arhimandrit Andrei /Cotruța/.Bisericile adăpostesc părticele de sfinte moaște, relicve și sfințenii. În anul 2007 mănăstirea se îmbogățește cu încă o perlă spirituală – o bisericuță de lemn Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, unde din 2010 slujbele se fac în zile de duminici și sărbători. Din anul 2014 în Paraclisul Sf. Ierarh Modest zilnic se săvârșește sfânta liturghie, iar în Paraclisul Sf. Cuv. Parasheva, Ocrotitoarea Moldovei se citește zilnic Psaltirii neadormită.

Muzeul Alexei Mateevici din s. Zaim

După vizita Mănăstirii Marta și Maria, urmează o excursie la Casa-Muzeu Alexei Mateevici din Zaim.

Muzeul Alexei Mateevici din Zaim

Casa-muzeu a scriitorului și poetului Alexei Mateevici este situată în satul Zaim, Căușeni. Ea a fost fondată în 1988 pentru a comemora centenarul poetului. Deschiderea oficială, a casei-muzeu a avut loc 26 martie 1988 la 100 de ani de la ziua nașteri a lui Alexei Mateevici. Clădirea în care se află muzeul a fost construită de tatăl poetului, preotul Mihail Mateevici. În 1990, în curtea muzeului a fost ridicat monumentul poetului. Pe partea din față a muzeului este plasată o placă cu imaginea poetului.

Biserica din satul Zaim (biserica în care a slujit tatăl lui Alexei Mateevici).

Biserica din satul Zaim

Întoarcerea în Chișinău 19:00 – 20:00.

Locații de top

Descrierea Locațiilor

Mănăstirea Marta și Maria

Mănăstirea Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria, din preajma satului Hagimus din raionul Căușeni, este un loc de închinare și liniște sufletească, vatră de spiritualitate și cultură ortodoxă. Mănăstirea are o istorie relativ nouă, care datează din 26 mai 1997. Sfântul locaș a fost fondat de către regretatul Episcop de Edineț și Briceni, Dorimedont (1961-2006).

Mănăstirea Noul Neamț

Mănăstirea Noul Neamţ se afla pe malul Nistrului. Aceasta este o mănăstire ortodoxă de călugări și este cel mai mare complex arhitectural religios din Moldova. Istoria acestei mănăstiri este strâns legată de mănăstirea Neamţ de peste Prut, care a fost unul din cele mai mari centre ale culturii medievale moldoveneşti. Despre Mănăstirea Noul-Neamț de la Chițcani se mai spune ca este succesoarea mănăstirii Neamț din Carpati.

Alte Pelerinaje

11 Septembrie