Pelerinaj la sfinții din Grecia și Italia

Pelerinajul este organizat cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova

Plecări:

25 Septembrie

Programul Pelerinajului

Pelerinaj la Sfinții din Grecia și Italia (Corfu, Bari, Tesalonic, Meteora și Muntele Olimp), 25-30 septembrie 2022
Tesalonic (Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir) – Meteora – Bari (Sf. Nicolae) – Insula Corfu (Sf. Spiridon) – Muntele Olimp
Pornirea din Chișinău, duminică, 25/09/2022, ora 12:00.

Ziua 1: 26/09/2022.

Sosirea în Grecia. Orașul Salonic: vizitarea principalelor biserici ale orașului.
Salonic (greacă: Thessaloniki) este al doilea oraș din Grecia cel mai important, și ca mărime. Este situat în partea de nord a țării, pe țărmul Mării Egee (Golful Termal).
•Biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie al Tesalonicului, ocrotitorul ceresc al or. Salonic. În biserică se află racla cu moaștele Sf. Mare Muc. Anisia și ale Sfântului Gheorghe Callidis, Mitropolitul Salonicului. Sub altar s-a păstrat o criptă, unde a fost închis Sfântul Dimitrie și unde a fost martirizat
•Biserica Seminarului teologic (închinare la moaștele Sf. Teodora din Salonic și a Sf. Cuv. David)
•Biserica Sf. Sofia, unde se păstrează moaștele Sfântului Ierarh Vasile, Mitropolitul Salonicului
•Catedrala mitropolitană din Salonic (închinare la moaștele Sf. Grigorie Palama)Cazare la hotel în or. Salonic.

Ziua 2: 27/09/2022.

•Mănăstirea Sf. Anastasia, Izbăvitoarea de otravă (închinarea la odoarele mănăstirii)
• Mănăstirea Suroti (închinarea la mormântul Sf. Cuvios Paisie Aghioritul și la odoarele mănăstirii)
Cazare și odihnă la mare în or. Katerini.

Ziua 3: 28/09/2022.

Micul dejun. Vizităm mănăstirea de călugări cu hramul Sfântul Dionisie din Muntele Olimp.Teritoriul noii mănăstiri este împărțit în două părți. În partea accesibilă tuturor pelerinii (inclusiv femei) și în biserica în cinstea Sf. Dionisie din Olimp cu două cu 2 paraclise (sfințite în cinstea Sf. Ioan Rusul și al Sf. Mare Mucenic Dimitrie al Tesalonicului) se oficiază Sfânta Liturghie în fiecare duminică.În partea în care doar bărbații au voie să intre, există ateliere, o trapeză, chilii de călugări și un katholikon închinat Praznicului Adormirii Maicii Domnului. Acesta adăpostește icoanele cinstite ale Maicii Domnului Odighitria (anii 1600-1601) și ale Sfântului Dionisie din Olimp, unde zilnic se oficiază slujbe.Printre clădirile noi de pe teritoriul comun, în fosta reședință, se află și un muzeu, așa-numitul „Skevofilakio”, sfințit în anul 1999 de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Etajul superior cuprinde o sală de lectură și o bibliotecă, care conține multe publicații minunate și rare. Iar la primul etaj este expus tezaurul mănăstirii (mulțumită eforturilor călugărilor și al localnicilor). Printre moaștele de preț ale mănăstirii, locul principal, desigur, este ocupat de Sfintele Moaște care au fost adunate de stareții mănăstirii de-a lungul istoriei sale de 500 de ani, și sunt expuse astăzi într-o încăpere separate.
•Vizită la mănăstirea de maici Sf. Efrem Sirul.Mănăstirea a fost fondată de actuala sa stareță Ecaterina în anul 1983, inițial ca mănăstire privată, iar apoi în anul 1985 a fost înscrisă în jurisdicția mitropoliei Kitros, Katerini și Platamonas. Catedrala centrală a mănăstirii proiectată în stilul athonit, a fost sfințită în anul 2000 în cinstea ocrotitorului mănăstirii, Sfântul Efrem Sirul și a Icoanei Maicii Domnului „Izvorul Dătător de viață”. O părticică din sfintele sale moaște se păstrează în mănăstire.„Meteora” – mănăstirile cerești. În centrul Greciei, în nord-vestul Câmpiei Tesaliene, se află Meteora - unul dintre locurile uimitor de frumoase din Grecia. Stânci monolitice uriașe de peste 600 m înălțime. S-a înălțat sus spre cer. Pe vârfurile acestor stânci au fost construite mănăstiri cerești - creația Domnului Dumnezeu și a mâinilor omului. Vom vizita două mănăstiri funcționale, precum și atelierul de pictură a icoanelor.Plecarea spre Portul Igoumenitsa. Vom trece cu feribotul spre Bari, Italia.

Ziua 4: 29/09/2022.

Sf. Liturghie la Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae. Vom vizita Biserica ortodoxă rusă din or. Bari. Ne vom deplasa cu feribotul spre insula Corfu.

Ziua 5: 30/09/2022.

Participarea la Liturghie în biserica Sf. Spiridon al Trimitundei, Făcătorul de Minuni.
Următoarele vizite:
• Biserica catedrală a Maicii Domnului Spiliotissa, ctitorită în 1577, unde sunt îngropate moaștele împărătesei Teodora, care a eliberat biserica în anul 842 de erezia iconoclasmului. Aici se află sfintele ei moaște. Există, de asemenea, o copie  a Icoanei Maicii Domnului „Cuvine-se cu adevărat” din Sf. Munte Athos.
•Biserica Sf. Ioan Botezătorul, unde se află Icoana făcătoare de minuni a Sf. Fanurie și un număr mare de sfințenii. Întoarcere în port, cu feribotul Corfu-Igoumenitsa.
Pornirea spre Chișinău.

Locații de top

Descrierea Locațiilor

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Tesalonic (Grecia) face parte din situl Monumentelor Paleocreștine și Bizantine din Salonic și se află pe lista monumentelor din Patrimoniul mondial UNESCO. Este renumită și pentru cele șase panouri cu mozaic, păstrate din perioada dintre ultima reconstruire a bisericii. Cu toate că Biserica „Sfântul Mucenic Dimitrie” din Tesalonic a fost distrusă de incendii și de musulmanii care au transformat-o în moschee, astăzi este zveltă și dârză, mărturie a biruinței creștinismului în fața persecutorilor.

Catedrala Sfîntului Ierarh Nicolae

Catedrala Sfîntului Ierarh Nicolae (Basilica di San Nicola, în limba italiană) din Italia, în prezent, este un important centru de pelerinaj, atît pentru italieni, cît şi pentru creştinii ortodocşi din estul Europei. Arhitectura bisericii este deosebită. Interiorul este format dintr-o navă şi două abside, despărţite prin coloane de granit şi pilaştri. Deasupra acestora se află „matroneum“, un loc gen tribună, destinat femeilor, cu deschiderea spre nava bisericii. A fost prima biserică cu această arhitectură, constituind un model ce va fi ulterior imitat de multe alte clădiri din regiune.

Alte Pelerinaje

25 Septembrie