Pelerinaj la Sfinții SPIRIDON și NICOLAE (Grecia și Italia)

Pelerinajul este organizat cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova

Plecări:

31 Octombrie

Programul Pelerinajului

În program: Or. Tesalonic (Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Sf. Paisie, Sf. Anisia, Cuv. David, Cuv. Teodora, Sf. Grigorie Palama, ș.a.) – Meteora – Bari (Sf. Nicolae) – Insula Corfu (Sf. Spiridon, ș.a.) – Muntele Olimp (Sf. Efrem Sirul)

Programul pelerinajului

Pornirea din Chișinău, luni, 31/10/2022, ora 12:00.

Ziua 1, marți: 01/11/2022. Sosirea în or. Salonic, Grecia.

Orașul Salonic: vizitarea principalelor biserici ale orașului.Salonic (greacă: Thessaloniki) este al doilea oraș din Grecia cel mai important, și ca mărime. Este situat în partea de nord a țării, pe țărmul Mării Egee (Golful Termal).

Biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie al Tesalonicului, ocrotitorul ceresc al or. Salonic. În biserică se află racla cu moaștele Sf. Mare Muc. Anisia și ale Sfântului Gheorghe Callidis, Mitropolitul Salonicului. Sub altar s-a păstrat o criptă, unde a fost închis Sfântul Dimitrie și unde a fost martirizat
• Biserica Seminarului teologic (închinare la moaștele Sf. Teodora din Salonic și a Sf. Cuv. David)
• Catedrala mitropolitană din Salonic (închinare la moaștele Sf. Grigorie Palama)
• Mănăstirea Suroti (închinarea la mormântul Sf. Cuvios Paisie Aghioritul și la odoarele mănăstirii)Cazarea în hotel. Odihnă.

Ziua 2, miercuri: 02/11/2022.

Micul dejun. Părăsirea hotelului. Vizităm mănăstirea de călugări cu hramul Sfântul Dionisie din Muntele Olimp.Teritoriul noii mănăstiri este împărțit în două părți. În partea accesibilă tuturor pelerinii (inclusiv femei) și în biserica în cinstea Sf. Dionisie din Olimp cu două cu 2 paraclise (sfințite în cinstea Sf. Ioan Rusul și al Sf. Mare Mucenic Dimitrie al Tesalonicului) se oficiază Sfânta Liturghie în fiecare duminică.În partea în care doar bărbații au voie să intre, există ateliere, o trapeză, chilii de călugări și un katholikon închinat Praznicului Adormirii Maicii Domnului. Acesta adăpostește icoanele cinstite ale Maicii Domnului Odighitria (anii 1600-1601) și ale Sfântului Dionisie din Olimp, unde zilnic se oficiază slujbe.Printre clădirile noi de pe teritoriul comun, în fosta reședință, se află și un muzeu, așa-numitul „Skevofilakio”, sfințit în anul 1999 de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Etajul superior cuprinde o sală de lectură și o bibliotecă, care conține multe publicații minunate și rare. Iar la primul etaj este expus tezaurul mănăstirii (mulțumită eforturilor călugărilor și al localnicilor). Printre moaștele de preț ale mănăstirii, locul principal, desigur, este ocupat de Sfintele Moaște care au fost adunate de stareții mănăstirii de-a lungul istoriei sale de 500 de ani, și sunt expuse astăzi într-o încăpere separate. „Meteora” – mănăstirile cerești. În centrul Greciei, în nord-vestul Câmpiei Tesaliene, se află Meteora - unul dintre locurile uimitor de frumoase din Grecia. Stânci monolitice uriașe de peste 600 m înălțime. S-a înălțat sus spre cer. Pe vârfurile acestor stânci au fost construite mănăstiri cerești - creația Domnului Dumnezeu și a mâinilor omului. Vom vizita două mănăstiri funcționale, precum și atelierul de pictură a icoanelor.Plecarea spre Portul Igoumenitsa. Vom trece cu feribotul spre Bari, Italia.

Ziua 3, joi: 03/11/2022.

• Sf. Liturghie la Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae. Acatistul sfântului.
• Cazare la hotel.

Ziua 4, vineri: 04/11/2022. Italia.

• Micul dejun.
• Vom vizita orașul istoric Alberobello.
• Vom vizita Biserica ortodoxă rusă din or. Bari. Acatistul sfântului.
• Ne vom deplasa cu feribotul spre insula Corfu.

Ziua 5, sâmbătă: 05/11/2022. Insula Corfu.

Cazarea în hotel. Participarea la Liturghie în biserica Sf. Spiridon al Trimitundei, Făcătorul de Minuni.
Următoarele vizite:
• Mănăstirea Sf. Parascheva.
• Una dintre cele mai frumoase mănăstiri și cele mai importante locuri de pelerinaj din insula Corfu este micuța și simpla mănăstire a Maicii Domnului din Kassopitras (Panagia tis Kassopitras). Această mănăstire este de aproape 500 de ani. Starețul mănăstirii este Părintele Policarp, ucenicul Sf. Paisie Aghioritul.

Ziua 6, duminică: 06/11/2022. Insula Corfu.

• Participarea la Liturghie în biserica Sf. Ierarh Spiridon (la alegere, de noapte sau dimineața la ora 7.00).
• Participare la Marea Procesiune cu Moaștele Sf. Ierarh Spiridon al Trimitundei, Făcătorul de Minuni. Marea Litanie.
• Mănăstirea Sf. Anastasia: Moaștele și locul unde s-a nevoit Stareța Anastasia din Corfu.
• Biserica catedrală a Maicii Domnului Spiliotissa, ctitorită în 1577, unde sunt îngropate moaștele împărătesei Teodora, care a eliberat biserica în anul 842 de erezia iconoclasmului. Aici se află sfintele ei moaște. Există, de asemenea, o copie  a Icoanei Maicii Domnului „Cuvine-se cu adevărat” din Sf. Munte Athos.

Ziua 7, luni: 07/11/2022. Insula Corfu.

Participarea la Liturghie în biserica Sf. Spiridon al Trimitundei, Făcătorul de Minuni.
-Întoarcerea în port, cu feribotul Corfu-Igoumenitsa.
-Muntele Olimp:
• Vizită la mănăstirea de maici Sf. Efrem Sirul.
Mănăstirea a fost fondată de actuala sa stareță Ecaterina în anul 1983, inițial ca mănăstire privată, iar apoi în anul 1985 a fost înscrisă în jurisdicția mitropoliei Kitros, Katerini și Platamonas. Catedrala centrală a mănăstirii proiectată în stilul athonit, a fost sfințită în anul 2000 în cinstea ocrotitorului mănăstirii, Sfântul Efrem Sirul și a Icoanei Maicii Domnului „Izvorul Dătător de viață”. O părticică din sfintele sale moaște se păstrează în mănăstire.

Ziua 8, marți: 08/11/2022.

Sosirea în Chișinău.

Locații de top

Descrierea Locațiilor

Alte Pelerinaje

31 Octombrie